Коментар на капиталовите пазари 21.09.2009 28.09.2009 Обратно

Коментар на капиталовите пазари /21.09.2009 г. – 25.09.2009 г./
Александър Леков - Изпълнителен директор на РАМ

Пазарите очакват началото на корпоративните анонси
През изминалата седмица Европейският широк индекс DJ Stoxx 600 се понижи с 2,2% при стойност 238,95. В САЩ S&P500 загуби 2,2% достигайки 1044,38 точки, а технологичният NASDAQ е на минус с 2% при стойност на затваряне в петък от 2090,92 пункта. Стартира миникорекция която за момента няма симптомите на същинска корекция поради факта, че обемите са ниски, късите играчи бързат да покрият позициите си половин до един час преди затварянето на сесията, а тоновете кеш които бяха изтеглени преди година и половина от капиталовите пазари търсят причина за да бъдат инвестирани обратно. За разлика от предходните седмици, през последните три дни се появиха коментари и анализи на водещи фондови мениджъри, че индексите са близо до критичната точка на изтощение и ако не се появят достатъчно убедителни макро новини които да подкрепят пазарите можем да станем свидетели на корекция от порядъка на 10-15%. Следва много динамична седмица в която ще има важни новини за състоянието на щатската и европейска икономики. Основни акценти са безработицата, ISM индекса и БВП за второто тримесечие в САЩ и продажбите на дребно, потребителското доверие и производствената инфлация в Европа.

След по-малко от две седмици стартира корпоративният сезон за третото тримесечие. Ако първите финансови отчети са обнадеждаващи и прогнозните растежи са по-добри от очакваното, твърде вероятно ще има стабилизиране на пазара. Според експерти, базиращи прогнозите си на технически анализ, средата на октомври ще бъде ключов период. При позитивен старт на корпоративния сезон миникорекцията ще загуби сила и би трябвало да последва нова фаза на ралито.

Материалът е предназначен за информация на клиентите на Райфайзен Асет Мениджмънт /България/ ЕАД и служителите на Райфайзенбанк /България/ ЕАД. Съдържанието на настоящия коментар има аналитичен характер и отразява очакванията на РАМ за развитието на финансовите пазари. Материалът не бива да се счита за препоръка за ПОКУПКА или ПРОДАЖБА на дялове от управляваните от РАМ фондове или на фондовете на Raiffeisen Capital Management. Стойността на дяловете и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите в договорните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Бъдещите резултати от дейността на договорните фондове не са задължително свързани с резултатите от предходни периоди.